Welzijn studenten ondergemiddeld (Student Living Monitor): dit zijn de oorzaken

De “Student Living Monitor Europees Onderzoeksrapport 2023” is een uitgebreid onderzoek dat zich richt op de invloed van de woonomgeving op het welzijn en geluk van studenten in Europa. Het rapport is een samenwerking tussen verschillende organisaties waaronder het Erasmus Student Network en de Class Foundation. Het omvat data van 3.364 respondenten uit 40 Europese landen. De resultaten geven aan dat de geestelijke gezondheid van de respondenten gemiddeld lager scoort dan de benchmark, wat duidt op uitdagingen in hun geestelijk welzijn.

Het onderzoek benadrukt vier belangrijke gebieden:

Beschikbaarheid en keuze

De mogelijkheid voor studenten om te kiezen uit diverse soorten huisvesting verbetert hun welzijn.

Betrokkenheid voor welzijn

Actieve deelname aan gemeenschapsevenementen en toegang tot faciliteiten zoals sportscholen verhogen de geestelijke gezondheid.

Inclusieve gemeenschap

Een inclusieve omgeving ondersteunt met name niet-traditionele studenten, zoals die met een handicap of een niet-binaire genderidentiteit.

Gerichte ondersteuning

Diensten gericht op geestelijke gezondheidszorg worden als waardevol ervaren, vooral door studenten die kampen met geestelijke gezondheidsproblemen.

Meer uitdagingen

Verder worden de specifieke uitdagingen benadrukt die studenten ervaren zoals eenzaamheid, financiële zorgen, en de moeilijkheid om geschikte huisvesting te vinden. Het rapport bevat land-specifieke data die de variërende impact van woonomstandigheden in verschillende Europese landen aantoont. 

De doelstelling van het onderzoek is om beleidsmakers en huisvestingsaanbieders inzicht te geven in hoe de woonervaring van studenten verbeterd kan worden om hun welzijn en mentale gezondheid te bevorderen.


Inschrijven

Binnenkort nieuw aanbod beschikbaar. Aanbod op maat ontvangen?